Waren de sandalen en slippers van Birkenstock een paar jaar geleden nog voorbehouden voornamelijk medewerk(st)ers in de gezondheidszorg, op dit moment zijn ze helemaal hip en trendy.

De schoenen van Birkenstock (het meervoud wordt vaak gebruikt om het paar aan je voeten aan de duiden maar het merk is enkelvoud) staan bekend om hun anatomische voetbed waardoor je er ook goed langdurig op kunt lopen en staan. Ze zijn niet voor niets populair bij beroepen waar je veel loopt en staat.

Het duitse merk Birkenstock is al eeuwenoud, de eerste bekende vermelding is uit 1774 in het kerkregister van Langen-Bergheim. Later ontstonden stap voor stap de orthopedische schoenen en zolen die we nu kunnen. De doorbraak was in 1967 toen de schoenen in de Verenigde Staten aan hun opmars begonnen (meer achtergrond). Inmiddels is de verkoop al over de top heen, niet omdat het soort schoen dat Birkenstock maakt niet meer populair is maar omdat veel andere merken soortgelijke, goedkopere, schoenen maakt.

Ze zijn vooral bekend om de slippers en sandalen voor meisjes en dames, maar ze maken ook schoenen voor heren en jongens. Daarnaast hebben ze bijvoorbeeld ook sloffen in de collectie. De gebruikte materialen zijn natuurlijk: kurk, latex en leer

De fabrikant van de Birkenstocks heeft nog een aantal labels in productie  zoals Betula en Papillio. : Verschil tussen Birkenstock, Betula, Papillio en Birki