Zo ligt hij maandenlang in de kast, zo heb je hem elke dag aan : de bikini. Elk jaar weer een stress momentje: past de bikini nog wel (bij mij). Een reeks tips om lang van je bikini te genieten er er altijd goed uit te zien. Deze tips gelden trouwens voor de meeste soorten badmode.

Elke dag hetzelfde setje

Behalve dat het knap saai is om elke dag dezelfde bikini aan te trekken is het ook veel beter voor de bikini om regelmatig te wisselen. Goed schoonmaken, zie ook het volgende puntje, en dan laten rusten geeft de stof tijd om te herstellen en zo blijft de bikini elastisch. Als je maar eens in de paar dagen gaat zwemmen is eentje natuurlijk genoeg. Maar voor een strandvakantie zijn twee setjes toch wel een minimum en veel ruimte nemen ze niet in in de koffer.

Versace

Versace bikini
Het top segment, een kleurrijke bikini van Versace

Sapph

Sapph
Het midden segment, Sapph betaalbare mooie badmode ook voor de grotere cupmaten

Beachwave

Beachwave triangel
Betaalbare badmode van beachwave

In de droger

Natuurlijk spoel je je bikini na elke zwempartij grondig uit, maar stop hem hierna nooit in de droger. Bikini’s bevatten elasthan en dat kan slecht tegen hoge temperaturen. Ophangen en geduld. Zie ook Hoe krijg je zand uit je badkleding?

Onder in de kast

Waar bewaar jij je bikini? In je kast onder de stapel wintertruien? Met name bikini topjes met vullingen en/of beugels zullen je dat niet in dank afnemen. Zelfde geld trouwens voor badpakken met voorgevormde cups. Je topjes bewaar je het beste tussen je beha’s en dan netjes lepeltje-lepeltje

Color clash

Er zijn wat spelregels zoals geen witte of gele bikini op een lichte huid en drukke prints trekken aandacht maar draag gewoon lekker wat je zelf mooi vind. Bedenk wel wat je eventueel over  de bikini aandoet. Een witte, donekere of juist fel gekleurde top en dan ’s avond een lichte of donkere tuniek die een beetje doorschijnt? Kan prima combineren met de daaronder gedragen bikini, maar check even hoe dat eruit ziet en of je er ook content mee bent.

Oude bikini’s

Badmode heeft wat te verduren en sneller dan je lief is verliezen ze kleur en veerkracht. Als, met name, je borsten steun nodig hebben en je bikini dat niet meer geeft loop je letterlijk over het strand te zeulen. Daarnaast verandert je lichaam door de jaren heen. Een slecht zittende bikini is echt niet elegant en loop je de hele dag de zaak recht te trekken. Neem de oude wel mee, voor je het weet moet je van de glijbaan af en dat is zonde met je gloednieuwe set.

Budget badmode

Als je voor design kiest zijn bikini’s best wel kostbaar, maar ook een gewoon goede bikini lijkt een dure aanschaf. Maar bedenk dat van een bikini veel verwacht wordt : steun, bedekking en ook nog eens chloorbestendig. En dat allemaal in een dun laagje stof. Er zit echt wel verschil tussen een budget bikini van de wibra en merken. En het zal niet verbazen dat een eenvoudige triangel voor cup A of B (veel) goedkoper is dan een beugel bikini voor cup E.

Wil je niet te veel betalen, kijk dan naar merken als bonprix en nabaiji, of kijk in de uitverkoop voor overjarige modellen.

Trivia : de eerste bikini

De moderne bikini ontstond in 1946 toen Louis Réard het tweedelige badpak dat al sinds 1932 gedragen werd verder verkleinde. Toen sprak men er schande van, nu is de bikini heel gewoon. Maar wist je dat de bikini al heel oud is? Op talrijke afbeeldingen uit de Romeinse tijd zijn (sport)vrouwen te zien die een bikini dragen. Het gaat dan om bandeau bikini’s, een band om de borsten om deze te bedekken en op hun plaats te houden. Dit terwijl de bandeau bikini nu weer een relatief nieuwe ontwikkeling is.