Niks zo lekker als in de zon, de meeste mensen worden blij van de zonnestralen op de blote huid. Daarnaast is zon ook van belang voor je gezondheid. Bekendste is wellicht dat je lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt. Maar je lichaam maakt meer stoffen aan onder invloed van zonlicht, onder andere hormonen voor je je gelukkiger van voelt. Daarnaast zorgt licht voor een goed dag/nacht ritme, met als gevolg dat je beter slaapt.

Maar zoals met veel zaken is te veel ook weer niet goed. Met zonlicht komen namelijk ook de onzichtbare UV stralen mee. UV-B is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en DNA schade aan de opperhuid. Als gevolg hiervan maakt het lichaam een beschermende stof aan melanine, de bekende bruinkleuring van de huid. UV-A straling maakt een kleiner deel uit van de totale UV straling, maar deze straling dringt veel dieper de huid in en richt daarbij mogelijk veel meer schade aan dan UV-B, in ieder geval zorgt UV-A voor een snelle veroudering van de huid. UV-A gaat ook door glas en lichte kleding heen.

De factor

Elke zonnebrand creme heeft een beschermingsfactor. Dat is een relatieve factor en geeft aan hoe veel langer ingesmeerde huid in de zon kan ten opzichte van een onbehandelde huid. Heb je een crème met een factor 20 en zou je gewoonlijk na 15 minuten verbranden dan zou dat met deze crème na 20*15= 5 uur zijn. Deze bereking is een tikje misleidend. Zonnebrand is na een 2-3 uur wel uitgewerkt. Bij zwemmen, afdrogen en transpiratie nog eerder. En dat geld ook voor zogeheten waterproof creme deze blijft wel beter zitten als het nat wordt maar doorstaat afdrogen ook niet.

En er is wel een valkuil: de bescherming wordt dermatologisch getest, de huid van een aantal proefpersonen wordt ingesmeerd en dan wordt gekeken hoe lang het duurt voordat de huid bij deze personen verbrandt. Echter de test gaat huid van een zeer dikke laag zonnebrand, in praktijk gebruik je vaak maar de helft of een kwart van deze hoeveelheid. De bescherming is dus veel minder dan wat er op de fles staat. De factor geld voor UV-B bescherming, al beschermen de meeste crèmes ook tegen UV-A. Een crème mag UV-A beschermend heten als de factor voor UV-A minsten een derde is van de UV-B bescherming.

Het maakt voor de bescherming dus niet uit of je een dure of goedkope crème hebt. Factor 20 is factor 20, wel is de ene crème beter smeerbaar, heeft fijne geur of trekt beter in.

In europa wordt geen zonnebrand met een factor hoger dan 50 verkocht, je ziet dan SPF-50+ op de fles staan, een zeer hoge factor zou namelijk de indruk kunnen wekken dat je aan 1 keer smeren per dag voldoende hebt.

Welke

Voor doorsnee gebruik is een zonnebrand van factor 30 prima. Hiermee regelmatig smeren beschermd beter dan minder vaak of dunner met de nog duurdere factor 50. Als je een zeer lichte huid hebt of bijvoorbeeld roomblank in de tropen aankomt is factor 50 aan te raden. Heeft je huid al een kleur van nature, dan heb je aan 10-20 voldoende.

Jezelf dag in dag uit dichtsmeren is ook niet goed, je lichaam heeft zonlicht ook nodig.

Kinderen

Eigenlijk is de beste bescherming voor kinderen ze uit de zon te houden en/of ze uv-(bad)kleding te laten dragen in combinatie met een pet. Anders smeren met factor 30-50

Tips

  • Smeer regelmatig en dik, zeker om de twee uur het effect van zonnebrand crème neemt na 45 minuten al af.
  • Smeer opnieuw na afdrogen, zwemmen of sporten (transpiratie)
  • Wacht een half uur na het insmeren met de zon opzoeken.
  • Denk aan reflectie van water,sneeuw en zand zo kun je ook onder een parasol verbranden.
  • Ook bewolking laat uv straling door.
  • Denk aan je hoofd met een hoed of pet, een verbrande hoofdhuid is ook niet fijn. Daarnaast heb je ook kans op een zonnesteek
  • Gewone kleding beschermt niet volledige tegen de straling, er is speciale kleding met UV bescherming.
  • Laat je huid wennen aan de zon en een beschermende laag opbouwen.
  • Ga uit de zon op het heetst van de dag, dat is in europa zo tussen 12 en 15 uur. In de tropen zo’n beetje de hele dag
  • Check de houdbaarheid van de crème, geopend circa een jaar, dicht ongeveer 2-3 jaar. Verkleurd, klonterig of het stinkt? Weg ermee!
  • Alcohol heeft invloed op je bloedvaten en daarmee de reactie van het lichaam op zonlicht. Een zonnebrand kan hierdoor erger worden.
  • Make-up kan vervelend reageren onder invloed van UV-straling.

Deze informatie is met zorg samengesteld op basis van diverse bronnen. Heb je twijfel over je huidtype of de noodzakelijke bescherming van je huid? Raadpleeg dan een arts.